Pogosta vprašanja

SONČNA OČALA

 

Zakaj je priporočljivo kupiti sončna očala v optiki?

Marsikatera trgovina danes ponuja možnost nakupa cenovno ugodnih sončnih očal. Ta sončna očala imajo v steklih veliko optičnih napak, kar lahko povzroča glavobole in dolgoročno tudi nastanek dioptrije ali astigmatizma, zato vsekakor niso priporočljiva za uporabo. Ker je dober vid pomemben je bolje imeti ena in le-ta kvalitetno optično obdelana sončna očala. Sončna očala kupljena v optiki imajo vse potrebne certifikate proizvajalca, garancijo in so navsezadnje tudi izdelana iz višje kakovostnih materialov kot tista, ki jih ponujajo trgovine.

 

Kako se navaditi na nošnjo sončnih očal?

Na vsak pripomoček se je treba najprej navaditi in sončna očala seveda niso izjema. Ko občutite razliko z ali brez boste ugotovili, da so nepogrešljiva, še posebej pri vožnji z avtomobilom ali ob morju. V zadnjem času opozarjajo na povečanje sive mrene že pri mlajših osebah in eden od razlogov je tudi ta, da ne nosijo zaščite proti soncu.

 

Koliko časa ostanejo sončna očala 100% zaščitena pred UV žarki?

Sončna očala vaše oko 100% ščitijo pred UV žarki približno 5 let. Doba je seveda odvisna od tega, kako kakovostno so sončna očala izdelana in kako so ohranjena. V primeru, da so stekla poškodovana in opraskana je zaščita pred UV žarki slabša.

 

Kako pravilno ravnati z očali?

Če želite podaljšati dobo svojih očal, vam svetujemo nekaj splošnih nasvetov: očala natikajte in snemajte z obraza z obema rokama, hranite jih v etuiju ali jih odlagajte s stekli navzgor, saj se le na ta način stekla ne bodo opraskala. Očal ne izpostavljajte visokim temperaturam (armaturna plošča v avtomobilu, sušilec za lase, ipd.). Očala vedno čistite s priloženo krpico, čistilnim sprejem za očala, občasno pa jih lahko očistite tudi z mlačno vodo in milom za roke.

 

 

KONTAKTNE LEČE

 

Kaj mi svetujete, če bi želel poskusiti kontaktne leče?

Če še niste nikoli nosili kontaktnih leč, vam najprej svetujemo, da opravite pregled, kjer se določi vašo dioptrijo za kontaktne leče, bazno krivino in določen tip kontaktnih leč, ki bi vam najbolj ustrezal. V sklopu pregleda dobite tudi par testnih leč s katerimi se preveri ustreznost dioptrije in leč, ponujena pa vam je tudi možnost uvajanja glede rokovanja z njimi.

 

Kako se navaditi na nošnjo kontaktnih leč?

Pri nas nudimo v sklopu pregleda tudi uvajanje za kontaktne leče. Na ta način boste dobili točne napotke kako si leče vstaviti in vzeti iz očesa, kako pravilno rokovati z lečami in vse ostale napotke, ki so pomembni za pravilno uporabo leč in za vaše zdravje.

 

Kako prvič vstaviti leče v oko?

Prvič vam na uvajanju kontaktne leče v oko vstavimo mi, pri tem pa ves postopek razložimo in pokažemo, da potem lahko poskusite tudi sami. Nekateri pri tem potrebujejo manj, drugi več časa, vendar pa skoraj ni primera, da komu ne bi uspelo. Kasneje se vstavljanja leč navadimo tako kot umivanja zob in postane rutina, o kateri sploh ne razmišljamo.

 

Ali obstajajo cenovno ugodnejše kontaktne leče, a ravno tako kvalitetne?

V Optiki Aleksandra nudimo blagovno znamko izredno kvalitetnih, a cenovno ugodnih leč California lens. Te kontaktne leče so cenovno ugodnejše od drugih, vseeno za njihovo kvaliteto jamčimo in imamo že več tisoč rednih uporabnikov. Na voljo so dnevne in mesečne leče California lens.

 

 

PREGLEDI VIDA

 

Ali imate preglede na napotnico? Kje ga lahko opravim?

Nudimo brezplačen pregled in enak popust kot preko ZZZS, s tem da ste pri nas na vrsti takoj in ne potrebujete napotnice. S predhodnim naročilom na termin lahko vse opravite v katerikoli od naših poslovalnic. V primeru nakupa očal je pregled brezplačen, v kolikor pa se za nakup očal ne odločite, stane pregled 29 eur.

 

Ali opravljate prave očesne preglede? Tudi za očesno ozadje?

Na pregledu v naših očesnih ambulantah se določi vaša dioptrija, ponekod preveri očesni pritisk, ugotovi se tudi ali imate določene težave, za katere se vam svetuje podrobnejši pregled. Za poglobljeni pregled očesnega ozadja pa je potrebno obiskati specialista oziroma oftalmologa.

 

Ali opravljate preglede za vozniško?

Preglede za vozniško dovoljenje opravljamo v določenih poslovalnicah Optike Aleksandra po predhodnem naročilu.

 

 

 

PROGRESIVNA OČALA

 

Kaj so progresivna očala?

Progresivna ali kombinirana očala združujejo v enih očalih dioptrije za daleč, blizu in sredino. Prehodi med temi polji v steklu so zvezni in nevidni (ni več moteče “lunice”). Samo s spremembo pozicije glave ali oči lahko uporabnik z istimi očali ostro vidi na daljavo, bere ali dela z računalnikom, oziroma za pultom v kuhinji ali delavnici.

 

Kako se navaditi na uporabo progresivnih očal?

Vsake oči so drugačne, nekatere se lažje prilagodijo, nekatere težje. V Optiki Aleksandra ob nakupu progresivnih očal nudimo garancijo navajanja – če se uporabnik v enem mesecu ne uspe navaditi na progresivna stekla, je možna brezplačna menjava za ločena stekla za daljavo in bližino. Nudimo strokovno svetovanje ob izbiri čimbolj ustreznega tipa progresivnih stekel, poleg tega se zaradi naprednih vrhunskih materialov več kot 99% uporabnikov navadi na stekla in jih z veseljem uporablja.

 

Zakaj so progresivna očala dražja od ostalih?

Progresivno steklo združuje tri dioptrijska stekla v enem (vidite na daljavo, bližino in sredino). Cena progresivnih očal ni nujno višja kot če kupite ločena očala za bližino in daljavo. Poleg tega je prednost progresivnih očal v tem, da vam ni potrebno nositi dvojnih očal vedno s sabo in jih stalno menjati. S tem se podaljša tako življenjska doba okvirja kot stekel. Poleg tega pa pri progresivnih steklih nimate na enem steklu samo dioptrije za bližino in daljavo, ampak tudi vedno bolj pomembno sredinsko dioptrijo, s katero lahko izvrstno funkcionirate pri delu z računalnikom, v kuhinji, delavnici, itd.

 

Kako mi lahko zagotovite, da bom z njimi videl?

Progresivna stekla so v zadnjih letih tehnološko toliko izboljšana, da se jih praktično vsak navadi; nekdo takoj, nekdo po nekaj dneh ali morda tednih. Ob prevzemu progresivnih očal v Optiki Aleksandra si z uporabnikom vzamemo čas za razlago, uvajanje in nastavitev očal. Prav tako ob morebitnih negotovostih kadarkoli z veseljem svetujemo in pomagamo. Delež zadovoljnih uporabnikov je zato več kot 99%.

 

Kakšne težave imam lahko s progresivnimi očali?

Pri tej vrsti očal je potrebno biti še posebej pozoren pri hoji po stopnicah – potrebno je gledati skozi polje za daljavo in ne skozi polje za bližino. Zelo pomembno je, da so očala pravilno nameščena na obrazu. Včasih že minimalna sprememba nastavitve veliko vpliva na kvaliteno sliko in udobno uporabo. Zato smo z nasveti in prilagoditvami očal z veseljem na voljo v poslovalnicah Optike Aleksandra.

 

 

© Optika Aleksandra, Interopti d.o.o., vse pravice pridržane